Ikäsyrjintä työnhaussa



Paljon puhutaan ikäsyrjinnästä työnhaussa. Useat keski-ikäiset työnhakijat kertovat työnhaun vaikeudesta, mutta suoranainen syrjintä iän perusteella on vaikea näyttää toteen. On vain se kuuluisa mutu. Mutu on kuitenkin tutkimuksissa osoitettu todeksi.

Miksi ihmeessä ikäsyrjintää on? Keski-ikäinen ei enää todennäköisesti hanki lapsia, ei joudu olemaan pois lapsen sairauden vuoksi, eikä itsekään sairastu joka flunssaan, kuten monet nuoremmat tekevät. Keski-ikäinen työntekijä on kokenut, osaava ja näkee työssään olennaisen. Turha haihattelu on jäänyt pois. Siis täydellinen työntekijä –jos ei olisi viisikymppinen.



Mitä työnantajat sitten pelkäävät? Aika hiljaisia ovat olleet työnantajien kommentit aiheeseen liittyen, mutta löysin kuitenkin yhden tutkimuksen, jossa aihetta oli käsitelty organisaatiotason näkökulmasta (Tilastokeskus, http://www.labour.fi/ty/tylehti/ty/ty32011/pdf/ty32011Parnanen.pdf). Taustalta löytyi asenteisiin ja ennakkoluuloihin perustuvia olettamuksia. Taloudellisista tekijöistä ensimmäisenä esille nousi korkeampi palkka ja toisekseen pelättiin työkyvyttömyyseläkekustannuksia. Terveys on kuitenkin yksilökohtainen, aivan kuten osaaminen. On hankalaa jos automaattisesti pelätään mörköjä ja tästä syytä jätetään todellinen kyky palkkaamatta. Totta on, että työnantajalle työntekijän työkyvyttömyydestä voi langeta iso lasku. Mutta myös nuori voi sairastua ja joutua työkyvyttömyyseläkkeelle. Ja mitä nuorempi tälle tielle joutuu, sen isompi lasku lankeaa työnantajalle.

Työuria halutaan pidentää, mutta se ei tule onnistumaan ilman poliittisia päätöksiä. Ikäsyrjinnän syihin voidaan vaikuttaa poliittisella ohjauksella. Työnantajan työkyvyttömyysmaksut koostuvat yrityksen työntekijöiden ikärakenteesta riippuvasta perusmaksusta ja maksuluokan mukaisesta omavastuumaksusta. Mitä pienempi yrityksen omien työkyvyttömyyseläketapausten eläkemeno on, sitä alempi on sen maksuluokka ja työkyvyttömyysmaksu. On sanomattakin selvää, ettei tämä kannusta ikääntyvien palkkaamiseen.

Jos tämä on se mörkö, mikä puolue ottaa tästä kopin?

Kommentit

  1. Voi olla, että jotkut työnantajat pelkäävät osaavia 50-kymppisiä, sillä he osaavat ja uskaltavat kyseenalaistaa asioita ja pomoina on aika paljon osaamattomia henkilöitä vastata oikeudenmukaisesta ja kannustavasta henkilöstöpolitiikasta. Pelätään naaman menettämistä, kun tiedetään että alainen on osaavampi ja tietävämpi. Vielä kun tuota autoritääristä johtamistyyliä niin näkee, valitettavasti.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Millä on merkitystä?

Jos et jaksa, niin on pakko